yleisesittely | historia | toimitilat | osto, myynti ja jakelu

Lähes puolivuosisataiset perinteet

A. Piipponen Oy perinteikäs elintarviketukku, joka on toiminut Soinissa, Etelä-Pohjanmaalla jo lähes viidenkymmenen vuoden ajan.

Yritys sai alkunsa vuonna 1959, kun Arvo ja Linda Piipponen ryhtyivät välittämään vihanneksia viljelijöiltä asiakkaille. Tätä ennen Arvo oli toiminut osuusliikkeen myymälänhoitajana yhdessä vaimonsa Lindan kanssa.

Vuosien varrella yrityksen toimintaan tulivat mukaan myös Arvon ja Lindan pojat perheineen.

Liikeideansa mukaisesti hedelmä- ja vihannestukku A. Piipponen Ky hankki tuotteensa viljelijöiltä ja välitti ne lähialueiden asiakkaille. Asiakaskunnan muodostivat lähinnä kaupat, ravintolat ja ruokalat eri puolilla Etelä-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Hämeen läänejä.

Kun Piipposten tukkuliike aloitti toimintansa, käytössä oli ainoastaan yksi pakettiauto, jolla tavarat kuljetettiin asiakkaille. Liikkeelle lähdettiin tomaatista, jonka jälkeen valikoimat laajenivat vauhdilla. Samalla kasvoi myös asiakaskunta, mikä merkitsi töiden lisääntymistä ja tarvetta lisätyövoimaan oman perheen ulkopuolelta.

1980-luvulla tuotenimikkeiden määrä oli noussut jo yli 300:n. Tuotteista noin 60 % muodostui hedelmistä ja n. 40 % vihanneksista ja juureksista sekä kala- ja säilyketuotteista. Kuljetuskalustoa oli käytössä seitsemän jakeluauton verran ja varastotilaa noin 700 m2. Kokonaistyöntekijämäärä oli 80-luvun lopulla 13 henkeä.

Alussa yritys oli kommandiittiyhtiö. Vuonna 1989 A. Piipponen Ky muuttui osakeyhtiöksi, kun yritystoimta oli laajentunut kolmessakymmenessä vuodessa monikertaiseksi alkuperäisestä.

Toiminnan laajentuessa ja tuotteiden lisääntyessä varastotilat alkoivat 80-luvun loppupuolella käydä ahtaiksi, mistä johtuen uuden hallin rakennussuunnitelmat käynnistettiin. Uusien toimitilojen rakennuslupa saatiin 23.4.1990 ja saman vuoden kesällä päästiin aloittamaan rakennustyöt. Uusi halli vihittiin käyttöön 1.12.1990.

Uudet toimitilat rakennettiin neljän hehtaarin tontille kolmen kilometrin päähän Soinin keskustasta Soini–Seinäjoki -tien varteen. Paikka tuntee nimen Mäkelänportti.

A. Piipponen Oy on saanut muutaman huomionarvoisen tunnustuksen toiminnastaan: Vuonna 1986 Linda ja Arvo Piipponen valittiin Soinissa Vuoden yrittäjiksi. Vuonna 2001 A. Piipponen Oy palkittiin maakunnallisella yrittäjäpalkinnolla, joka myönnettiin ”tunnustuksena ansiokkaasta ja tuloksiatuottavasta yrittämisestä”.

 
A. Piipponen Oy | Ähtärintie 305, 63800 Soini | puh. 020 764 9770, faksi 020 764 9779